VDSL Hizmeti Nedir
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) açılım olarak çok yüksek hızlı dijital abone hattı olarak karşımıza gelir. Bakır kablo aracılığı ile santrale kısa mesafede bulunan internet abonelerine yüksek bant genişliği sunan hızlı bir internet hizmetidir.
Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir fakat VDSL hizmeti teorik bakımdan 100 Mbps oranına kadar yükselen bir bant genişliği sunar. Eğer santrale yakın bir mesafede ikamet eden abone iseniz, VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde santrale kadar fiber kablo ile iletim yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı santralden sonrası için mesafeye göre maksimum alacağınız hız değişkenlik gösterir.
VDSL için ayrı ADSL için ise ayrı bir modem bulunmaktadır. Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL modemine sahip olmanız gerekecektir. Fakat bazı modemler hem Adsl hem Vdsl desteğine sahip olabiliyor.
Eğer mevcut olan ADSL aboneliğiniz var ise, aynı hat (altyapı) üzerinden VDSL abone olmanız mümkün değildir. Adsl ile alabileceğiniz maksimum hız 16 Mbps iken, VDSL hizmeti ile 16 Mbps den çok daha yüksek oranda bir hıza kavuşabilirsiniz. Tabi ki bu hızın durumuna etki eden; tercih edilen bilgisayarın durumuna, telefon hattı kalitesine, santral yoğunluğuna ve santrale uzaklığa bağlı değişiklik gösterebilmektedir.
Abonelerin merak ettiği bir diğer durum ise ADSL hizmetinden VDSL hizmetine geçiş sırasında telefon ve hizmet numarasının değişip değişmeyeceği konusudur. Bu durumu aydınlatmak gerekir ise, ADSL hizmetinden VDSL hizmetine yapılan geçişlerde telefon numarası, hizmet numarası ve kullanıcı adı sabit kalacaktır.
ADSL Hizmeti Nedir
ADSL açılım olarak Asimetrik Sayısal Abone Hattı anlamına gelir. Yani ilk bakışta yabancıymış gibi görünsede Türkçe bir kısaltmadır. Peki bu kısaltma neyi ifade ediyor? bu soruya şöyle bir cevap verebiliriz;
ADSL internet bağlantısı için kullanılan bağlantı tekniklerinden biridir. Yani internet bağlantısının dağıtılmasını veya daha organik bir teleffuzla paylaşılmasını sağlar. Dağıtıcı telefon bağlantısı ile hem gelen çağrılara hem de ADSL hattına izin veren bir tekniktir. ADSL yakın mesafelere merkez ofisten 5 km kadar bağlantının dağıtımını sağlar. Bir kablo bağlantısıdır. Bu dezavantaj bağlantının 8 km’den uzağa çıkmasına engel olur.
ADSL internet teknolojisi olarak geliştirildiğinden işletmelere ve ev kullanıcılarına kolaylık sağlar. Sabit ücretli olması, aynı telefon hattı üzerinden güvenli internet erişimi sağlaması ADSL‘nin artıları olarak sayılabilir.
ADSL telefonlar için kullanılan bakır teller üzerindeki ses iletişimine ek olarak görüntü iletişimini aynı anda yapabilen bir sistemdir. Bu sistem ile ses bilgilerini ve sayısal verileri aynı anda kullanılabilir. Ses ve verileri ayırmak için ‘Splitter’ kullanılır.
Nasıl Çalışır?
ADSL kısaca şöyle çalışır;
Bir telefon hattının bir ucu telekom santrallerinde bağlı bulunmaktadır. Bir kullanıcının ADSL alabilmesi için telekom santralinde cihazların kurulu bulunması gerekir. Uygun cihazlar kurulu ise telefon hattı telefon santrallerinde doğru olarak bağlanır. Cihazlar hızlı iletişimi ve filtre görevi göstererek ses ve veriyi ayırır. Abonenin telefonuyla filtreleme aparatı ADSL modeminde uygun yerlerine takılır. Bağlantı bu şekilde gerçekleştirilir.
WDSL Hizmeti Nedir
WDSL, internetin evinize kablosuz ulaşmasını sağlayan bir teknolojidir.
Bu yapı sayesinde, telefon hattı olmadan yüksek hızda interneti evinizde veya işyerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz
Wi-Fi Avantajları
- Yüksek Hız
- Herhangi bir telefon hattı gerektirmeden kablosuz yüksek hızlı internet.
- Sürekli, Kesintisiz Bağlantı
WDSL sorun giderme
- Kabloların yukarıdaki şemada olduğu gibi takılı olup olmadığını kontrol ediniz.
- Antenden gelen ağ kablosu Radio/Poe girişine takılı olmalıdır.
- Bilgisayar veya Routerinize bağlı olan kablo Computer/LAN girişine takılı olmalıdır.
- Adaptör kablosu DC/Power girişine takılı olmalıdır.
- Kablolarda temassızlık ihtimalinden dolayı kabloları çekip tekrar yerine takınız.
- Elektrik Adaptörün çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
- Çalışan Adaptör sıcak – çalışmayan adaptör soğuk olmalıdır.
- Adaptörün elektriğinin açık olup olmadığını kontrol ediniz.
- Cihazın kilitlenmesi ihtimalinden dolayı elektriği kapatıp açınız.
- Bilgisayar ekranın sağ alt köşesinde veya ‘ağ ve bağlantı merkezindeki’, ağ bağlantı simgelerini kontrol ediniz.