VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) açılım olarak çok yüksek hızlı dijital abone hattı olarak karşımıza gelir. Bakır kablo aracılığı ile santrale kısa mesafede bulunan internet abonelerine yüksek bant genişliği sunan hızlı bir internet hizmetidir.
Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir fakat VDSL hizmeti teorik bakımdan 100 Mbps oranına kadar yükselen bir bant genişliği sunar. Eğer santrale yakın bir mesafede ikamet eden abone iseniz, VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde santrale kadar fiber kablo ile iletim yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı santralden sonrası için mesafeye göre maksimum alacağınız hız değişkenlik gösterir.
VDSL için ayrı ADSL için ise ayrı bir modem bulunmaktadır. Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL modemine sahip olmanız gerekecektir. Fakat bazı modemler hem Adsl hem Vdsl desteğine sahip olabiliyor.
Eğer mevcut olan ADSL aboneliğiniz var ise, aynı hat (altyapı) üzerinden VDSL abone olmanız mümkün değildir. Adsl ile alabileceğiniz maksimum hız 16 Mbps iken, VDSL hizmeti ile 16 Mbps den çok daha yüksek oranda bir hıza kavuşabilirsiniz. Tabi ki bu hızın durumuna etki eden; tercih edilen bilgisayarın durumuna, telefon hattı kalitesine, santral yoğunluğuna ve santrale uzaklığa bağlı değişiklik gösterebilmektedir.
Abonelerin merak ettiği bir diğer durum ise ADSL hizmetinden VDSL hizmetine geçiş sırasında telefon ve hizmet numarasının değişip değişmeyeceği konusudur. Bu durumu aydınlatmak gerekir ise, ADSL hizmetinden VDSL hizmetine yapılan geçişlerde telefon numarası, hizmet numarası ve kullanıcı adı sabit kalacaktır.
VDSL sorun giderme
- ADSL telefon hattını modem yönlendiricisinin ADSL / LINE portuna bağlayın
- Bir bilgisayarı LAN bağlantı noktalarından birine (sarı) Ethernet kablosuyla bağlayın
- Güç adaptörünü modeme takın ve açın
- Power (Güç) ışığı sabit olmalıdır;
- ADSL ışığı sabit olmalıdır;
- ADSL ışığı yanıp sönüyorsa veya kapalıysa:
a) Splitter’ı kaldırın, telefon hattını doğrudan modeme bağlayın,
b) ADSL hattının kapalı kalması durumunda, hattı kontrol etmek için ISP ile iletişime geçin. - Bir bilgisayar takıldığında ilgili LAN ışığı aktif veya yanıp sönmelidir.
- Kablosuz bir modem yönlendiricisi ise, kablosuz sinyal lambası varsayılan olarak yanıp sönmelidir.